Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

Για τον παλαιστινιακό εμφύλιο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΛΚΕΤΣΗΣ

Μετά την αδελφοκτόνα σύγκρουση και τη βίαιη επικράτηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η Παλαιστίνη παραμένει κομμένη στα δύο. Οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις έχουν μεγάλες ευθύνες για τον βαθύ διχασμό των Παλαιστινίων και για την ντε φάκτο διχοτόμηση των παλαιστινιακών εδαφών στην ελεγχόμενη από τη Φάταχ Δυτική Οχθη και στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας. Πελώριες είναι ωστόσο και οι ευθύνες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ενώ με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους συνέβαλαν καθοριστικά στην κλιμάκωση της παλαιστινιακής τραγωδίας.

Η επιλογή της συλλογικής τιμωρίας του παλαιστινιακού λαού με ένα εξοντωτικό εμπάργκο για το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών του περασμένου έτους είναι ένας μόνον κρίκος στη μακρά αλυσίδα των μοιραίων «λαθών», που είχαν σωρευτικά καταστροφικές επιπτώσεις.

Τις βαθύτερες αιτίες της ενδοπαλαιστινιακής σύγκρουσης επιχειρούν να φωτίσουν με τα άρθρα τους τρεις γνωστοί ιταλοί αναλυτές.

**Η Μπάρμπαρα Σπινέλι είναι δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος και το άρθρο της δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «La Stampa» στις 17-6-2007.

**Ο Σέρτζιο Ρομάνο είναι διπλωμάτης και ιστορικός και έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Φλωρεντίας, του Μιλάνου, του Σάσαρι, της Παβίας, του Μπέρκλεϊ και του Χάρβαρντ. Το άρθρο του δημοσιεύθηκε στην «Corriere della Sera» στις 17-6-2007.

**Ο Σάντρο Βιόλα είναι δημοσιογράφος, αναλυτής των διεθνών θεμάτων, και το άρθρο του δημοσιεύθηκε στη «Repubblica» στις 14-6-2007.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/07/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: