Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Γιατί επιτίθεσαι στο Ισραήλ;

ΚΑΘΥ ΟΥΑΖΑΝΑ

[ Πρόσωπα ] «Γιατί επιτίθεσαι στο Ισραήλ;»

Του Γιώργου Αγγελόπουλου gangel@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 14 Σεπτεμβρίου 2009


«Γιατί επιτίθεσαι στο Ισραήλ;» ρώτησε την Κάθυ Ουαζάνα η Εβραία μητέρα της. Κι εκείνη έγραψε ένα άρθρο για να απαντήσει- στη μητέρα της, αλλά και σε άλλους.
Η Κάθυ Ουαζάνα, σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ και Εβραία που ζει στον Καναδά, συνυπέγραψε μια επιστολή διαμαρτυρίας προς το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, του οποίου τιμώμενη πόλη είναι φέτος το Τελ Αβίβ λόγω των 100ών γενεθλίων του. Η επιστολή, την οποία υπέγραφαν αρχικά άλλες επτά προσωπικότητες (από τους οκτώ υπογράφοντες, οι πέντε είναι Εβραίοι και ο ένας Ισραηλινός), καλούσε σε μποϊκοτάζ του φεστιβάλ και έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές- μεταξύ άλλων των Χάρρυ Μπελαφόντε, Τζούλι Κρίστι, Νόαμ Τσόμσκι, Ναόμι Κλάιν, Βίγκο Μόρτενσεν, Τζέην Φόντα, Κεν Λόουτς, Ντέιβιντ Μπερν. «Γιατί στη γιορτή που κάνει το Τορόντο για τα γενέθλια του Τελ Αβίβ δεν προσκλήθηκαν Παλαιστίνιοι κινηματογραφιστές;» ρωτούσαν οι οκτώ. Γιατί δεν υπάρχει ούτε μία νύξη για την οικτρή μοίρα των χιλιάδων Παλαιστινίων που εξορίστηκαν από εκεί το 1948;

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες. «Άνθρωποι που υποστηρίζουν τέτοιες επιστολές είναι άνθρωποι που δεν υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε ο ραβίνος Μάρβιν Χίερ, συνιδρυτής του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, ο οποίος χαρακτήρισε το μποϊκοτάζ «επίθεση στην καρδιά και την ψυχή του Ισραήλ». «Αμφισβητώντας τη νομιμότητα του Τελ Αβίβ, υποστηρίζουν μια λύση του ενός κράτους, που σημαίνει την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ», τόνισε.

Η Ουαζάνα απάντησε με άρθρο της στην εφημερίδα «Τορόντο Σταρ». «Είμαι Εβραία και έχω βαθείς δεσμούς με το Ισραήλ και με τα μέλη της οικογένειάς μου που ζουν εκεί. Το να μιλώ δημόσια εναντίον του κράτους του Ισραήλ ούτε μειώνει τον εβραϊσμό μου ούτε δημιουργεί κάποιον κίνδυνο καταστροφής για το Ισραήλ», υπογράμμισε. «Ζητώ από το Ισραήλ να αρθεί στο ύψος του εβραϊκού ήθους με το οποίο μεγάλωσα... Η επιλογή από το φεστιβάλ να τιμηθεί το Ισραήλ δεν μπορούσε να γίνει σε χειρότερη συγκυρία, καθώς συνεχίζονται ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών, η κατασκευή του τείχους που αποκλείει τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Δυτικής Όχθης σε μια σειρά κλειστοφοβικών θυλάκων εν είδει φυλακών, οι καθημερινές πράξεις εξευτελισμού και οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας γέρων και νέων, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η θανάσιμη επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 Παλαιστινίους, γυναίκες, άνδρες και παιδιά... Η αναφορά των γεγονότων αυτών δεν συνιστά επιχειρηματολογία ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να υπάρχει, ούτε έκκληση για την καταστροφή του. Αυτός ο παράλογος ισχυρισμός κυκλοφορεί με σαφή στόχο να δυσφημήσει την επιστολή και να εκφοβίσει τους συντάκτες της ώστε να σιωπήσουν. Οι κατηγορίες επιδιώκουν να αποσπάσουν την προσοχή από το πραγματικό θέμα: ότι το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Τορόντο τέθηκε στην υπηρεσία της πολιτικής ατζέντας του Ισραήλ»